Dinsdag 9 september 2025
In Venetië maakt het niet uit waar je wandelt, er is overal ‘instant schoonheid’. Toch hebben we voor onze eerste dag een wandeling uitgestippeld langs een aantal modernistische en hedendaagse ingrepen. We ontdekken hoe belangrijke architecten zoals Carlo Scarpa, Rem Koolhaas en Santiago Calatrava je dankzij hun moderne interventies een nieuwe kijk op Venetië geven. We genieten ‘s avonds samen van een gezellig diner.
Woensdag 10 september 2025
De transformatie die Carlo Scarpa in 1959 realiseerde in de Fondazione Querini Stampalia voelt verrassend actueel aan. Dit meesterwerk toont hoe moderniteit en historiciteit hand in hand kunnen gaan – een inspiratiebron waar hedendaagse ontwerpers nog steeds naar teruggrijpen om hun bouwheren te overtuigen van die verzoenbaarheid. Dit bijzondere interieurbezoek staat gepland in de voormiddag. In de namiddag brengen we een bezoek aan de Architectuurbiënnale, met als thema ‘intelligens’. Dit concept plaatst architectuur in een bredere context, voorbij enkel het fysieke bouwen. Samen ontdekken we hoe grote architecten als Alvar Aalto, Sverre Fehn, James Stirling en Carlo Scarpa hier definitief hun sporen nalieten. Er wordt voldoende tijd voorzien om de biënnale op eigen tempo verder te verkennen.
Donderdag 11 september 2025
We maken ons op voor een onvergetelijke dagtrip, waarin drie creatievelingen centraal staan, elk met hun eigen moderne signatuur: Andrea Palladio (1508-1580), Antonio Canova (1757-1822) en Carlo Scarpa (1906-1978). Zij zijn niet alleen topontwerpers, we gaan ook op zoek naar hun beste realisaties. We starten in Possagno voor een bezoek aan de Gipsoteca Canoviana, een museum van de hand van Scarpa, vol meesterlijke beeldhouwwerken van Canova. Diezelfde Canova ontwiep ook de nabijgelegen Tempio Canoviano. We rijden verder naar Altivole. Hier bevindt zich de Tombe van Brion, de monumentale postmoderne begraafplaats van de familie Brion (van het merk Brionvega), ontworpen door Scarpa in de jaren 1970. We lunchen samen onderweg. In Verona ontdekken we hoe Scarpa het Castelvecchio Museum omtoverde tot een architecturaal pareltje. Als kers op de taart sluiten we de dag af in stijl, met een bezoek aan de sublieme Villa Rotonda van Andrea Palladio. Een dag vol schoonheid, inspiratie en meesterlijke architectuur.
Vrijdag 12 september 2025
We ontdekken Venetië vandaag via een unieke mix van eilanden, bruggen, meesterwerken en architectonische verrassingen. Van een Titiaan tot een adembenemend palazzo, van een bijzondere woonwijk tot een onverwacht appartementsgebouw – alles passeert tijdens deze wandeling, zowel te voet als per boot. Inclusief een heerlijke lunch om bij te komen van al het moois. Onderweg ontmoeten we grote namen zoals Tadao Ando, David Chipperfield en Alvaro Siza, maar ook minder bekende parels van Ignazio Gardella, Luigi Nervi en Angelo Scattelin. Allemaal hebben ze de uitdaging aangenomen om in Venetië hun ding te - mogen - doen. Het absolute hoogtepunt? Een bezoek aan het indrukwekkende Palazzo Grassi, een modern meesterwerk van Tadao Ando uit 2006, eigendom van de Fondation Pinault.
Zaterdag 13 september 2025
La Punta della Dogana: niets doet vermoeden dat dit voormalig douanegebouw op een steenworp van San Marco een volledig hedendaags interieur in zich herbergt, ontworpen door Tadao Ando in 2009. Het is kenmerkend voor Venetië dat de stad het hedendaagse verscholen houdt onder die historische sluimer. Als afsluiter van een reis met als thema ‘het moderne versus het historische’ kan dit laatste interieurbezoek wel tellen. Op het programma voor september 2025 staat een tentoonstelling van de gerenommeerde kunstenaar Thomas Schütte. In de namiddag is er vrije tijd voorzien om op eigen houtje nog een tentoonstelling mee te pikken of te kuieren door Venetië.
Zondag 14 september 2025
Na het ontbijt varen we terug naar de luchthaven voor onze vlucht naar Brussel.