Maak kennis met Kim De Weerdt, onze nieuwe reisleider

 

In mei 2025 trekt Kim De Weerdt met Amarant naar Marokko. In dit interview leer je haar alvast wat beter kennen. 

 

We zijn heel enthousiast dat je van start gaat als nieuwe reisleider bij ons. Kan je iets meer over jezelf vertellen?

Al tijdens mijn opleiding Franse taal en letterkunde geraakte ik geboeid door het genderaspect in literatuur en kunst. De (vaak vergeten) rol van vrouwen, de vrouwelijke blik, “l’écriture féminine” zoals aan ons geïnroduceerd door Hélène Cixous. Na mijn opleiding Vrouwenstudies werd dat voor mij een bril om naar de wereld en naar anderen te kijken en te ageren tegen onderdrukkende systemen en mechanismen die anderen uitsluiten. We leven in een meerstemmige samenleving en voor mij is feminisme dan ook een meerstemmig gegeven, en daarbinnen hebben we iedereen nodig opdat elk meisje en elke vrouw over zichzelf kan beschikken.

Mijn professionele loopbaan speelde zich dan ook steeds af op de wip tussen de kunsten enerzijds, en het ijveren voor een gelijkwaardige samenleving anderzijds. Zo was ik lang directeur van een kunstacademie, ben ik als bestuurslid betrokken bij het MHKA te Antwerpen en het Kaaitheater te Brussel en coördineerde ik artistieke uitwisselingsprojecten In Marokko en Libanon, maar was ik ook lang directeur van de Vrouwenraad, een koepelorganisatie voor gelijke kansen voor alle vrouwen.

Ik ben steeds op zoek naar verbinding binnen diversiteit, verbeelding, andere werelden, andere ideeën, andere plekken..

                   

Je eerste reis die bij ons op het programma staat, brengt ons naar Marrakech en de Atlas. Hoe ben je bij deze bestemming gekomen? En wat is er zo bijzonder aan de combinatie van beide?

 

Al sinds mijn jeugd ben ik gepassioneerd door Noord-Afrika en meer bepaald Marokko. Niet enkel door het land en de rijke verscheidenheid van steden en natuur, maar ook door de literatuur, muziek, enz. Sinds de eerste keer dat ik er landde voelde het een beetje als thuiskomen, en ik ben dan ook al ontelbare keren teruggegaan, naar alle uithoeken van Marokko.

Marrakech is een smeltkroes van oud en nieuw, van traditie en hedendaagsheid en heeft een bijzonder dynamisch en wervelend ritme. Het is een stad waar  je niet omheen kan, je kan niet wegkijken, ze grijpt je bij al je zintuigen. Het is een stad met veel geschiedenis die enorm veel te bieden heeft aan haar bezoekers. Daarnaast zijn er vele geheime plekken, oases midden in de stad die rust bieden temidden van kronkelende straatjes vol leven. In Marrakech komt het allemaal samen, met de kleuren en de bruisende aard van de stad.              

De tegenstelling met de weidsheid en grootsheid van het Atlas gebergte is enorm. Op slechts een dik uur rijden waan je je in een andere wereld waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Vele Marrakchi rijden tijdens de warme maanden in het weekend naar de Atlas, waar tijd en  ruimte is. In de bergen is er bijna niemand, het enige wat je ziet, zijn kleine dorpjes en de eindeloze valleien en bergtoppen.

Net dat contrast ervaren op slechts een paar dagen tijd maakt deze combinatie zo bijzonder.

 

Velen bij Amarant zijn gepassioneerd door kunst en cultuur. Door welke kunstvorm voel jij je het meest aangetrokken?

 

Als romaniste hou ik enorm van Franse literatuur. Marguerite Duras, Annie Ernaux zijn mijn eerste literaire liefdes. Maar literatuur en kunst gaan voor mij ook om al wie me meeneemt op reis, ik stel me graag zonder enige reserve daarvoor open. Zo ben ik ook beginnen houden van Arabische schrijfsters als Fatima Mernissi, Susan Abulhawa en meer recent Adania Shibli, ze raken me enorm. Niet enkel om de vrouwenstem in hun boeken, maar ook om een verbreding van onze Westerse horizon en visie. Ook beeldende kunstenaars als Shirin Neshat en Mounira Al Solh inspireren me door de esthetische manier waarop ze hun sterke en geëngageerde boodschap overbrengen. Maar ook in theater en cinema kan je me geregeld vinden. Kunsten en literatuur zijn voor mij een  onuitputtelijke bron van inspiratie en stellen me ook vaak gerust. Zo geloof ik ook absoluut dat de kunsten een transformatieve rol kunnen hebben.

 

We zijn ook heel benieuwd welk boek er op je nachtkastje ligt ...

 

Dat zijn er meerdere. Ik heb ook altijd en overal een boek bij. Momenteel liggen op mijn nachtkastje “Déserter”, het laatste boek (vorig jaar al verschenen) van de Franse schrijver Matthias Enard, van wie ik grote fan ben sinds ik zijn met de Prix Goncourt bekroonde boek “La boussole” heb gelezen. Ook de nieuwe roman Intermezzo van Sally Rooney ligt er naast een gedichtenbundel ( Another birth and Other poems) van de Iraanse Forough Farrokhzad, heel persoonlijk en zinnelijk maar ook radicaal en vernieuwend waren haar gedichten!  

Blijf op de hoogte

Je ontvangt nieuws van amarant.be én reizen.amarant.be!

Volg ons